Spring til indhold

Film og dokumentarer om negativ social kontrol

Her finder du et udvalg af film og dokumentarer, hvor negativ social kontrol spiller en væsentlig rolle. Filmene giver indblik i hvordan man på forskellig vis kan være udsat for negativ social kontrol og hvilke konsekvenser det kan have.

To verdener

Sarah har altid levet efter Jehovas bud. Men en dag forelsker hun sig i Teis som ikke er en del af Jehovas vidner og de to mødes i hemmelighed. Sarah begynder at leve et dobbelt liv, som bl.a. er et symptom på at være udsat for negativ social kontrol. To verdener handler om Sarahs indre kamp med samvittighed, skam og frygten for udstødelse.

Kilde: Nordisk film 2008, 1 time og 54 min.


Hvad vil folk sige

16-årige Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme hos sin pakistanske familie lever hun op til familiens ønsker, men når hun er ude med sine venner er hun en hel anden. Nishas dobbeltliv bliver en dag afsløret, da hendes far ser hende kysse med sin norske kæreste. Filmen viser sammenstødet mellem to meget forskellige kulturer og Nishas kamp for retten til at bestemme over egen fremtid, uddannelse, seksualitet og ægteskab.

Kilde: Mer film 2017, 1 time og 46 min.

 

 

First night

To dansk-tamilske søstre ser begge frem til den først gang. Den ene søster bliver arrangeret gift og skal endelig opleve den første gang på bryllupsnatten. Den anden kan ikke vente til sin egen bryllupsnat og oplever i stedet den første gang med sin danske flirt. Kortfilmen skildrer retten til at leve, elske og bestemme over eget liv og krop.

Kilde: Darshika Karunahara, 2021, 20 min. 

 

 

Disco

Mirjam er disco-danser og er en stolthed for frikirken, men hun begynder at tvivle på sin tro. Denne film følger en 19-årig pige, som kæmper med tvivl og social kontrol i en frikirke i Norge.

Kilde: Mer Film 2019, 1 time og 34 min.

 

 

Bortført af min mor og far

Som 16-årig bliver Sara sendt på genopdragelseslejr i Somalia af sine forældre. Hun bliver spærret inde i lejren, frataget sit danske pas og gennem 16 måneder udsat for fysisk afstraffelse, indtil hun på dramatisk vis stikker af. Hun ender på gaden i Mogadishu uden pas og penge – og uden mulighed for at opsøge sin familie. I denne dokumentarserie undersøger Sara selv, hvordan det kunne ske.

Kilde: DR 2021, Fire afsnit á ca. 30 min.

 

 

Vi ved, hvad der er bedst for dig

I filmen fortæller fire mænd med indvandrerbaggrund deres historier om at være udsat for – eller at have udsat andre for – negativ social kontrol i forbindelse med kærester og ægteskab, uddannelse, religion og påklædning. For Alaa Garathi gik det så vidt, at hans forældre forsøgte at bortføre ham til Irak.

 

Kilde: Gekko Medieproduktioner, 2014, 38 min.